De positieve bijstelling wordt met name veroorzaakt door een aantal grote voordelen. Hieronder geven we een toelichting van de grootste afwijkingen.
Binnen het Sociaal domein wordt opnieuw een groter overschot Beschermd wonen verwacht dan begroot. De compensatie vanuit het Rijk voor uitbetaling van de uitkeringen (BUIG) gaat omhoog ten opzichte van de eerder gekregen beschikking. Ondanks de verlaging van de bekostiging door het Rijk voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne verwachten we ook hierop opnieuw een overschot door uitbreiding van het aantal opvangplekken.
In het Fysiek domein verwachten we een hogere opbrengst uit leges omgevingsvergunningen en kostenverhaal op ontwikkelaars. Voornamelijk gevolgen van de versnelling binnen de woningbouwopgaves en gerelateerde projecten.
De september- en decembercirculaire van het gemeentefonds geven een positieve bijstelling. Daarnaast is een voorschot genomen op de komende meicirculaire op basis van de gepubliceerde Voorjaarsnota van het Rijk. Het Rijk heeft de aanbevelingen uit het rapport van de deskundigencommissie Van Ark deels overgenomen. Zo wordt de helft van het landelijke tekort op Jeugdhulp vanaf 2025 gecompenseerd. Ook volgt uit de Voorjaarsnota een voordelig effect op de compensatie voor loon- en prijsbijstellingen door actuele cijfers van het Centraal Planbureau.
Daarnaast geeft de nieuwe Cao gemeenten die ingaat op 1 april 2025 een voordeel. In de begroting houden we rekening met een verhoging van 5% per 1 april 2025. De nieuwe Cao geeft een meer gefaseerde verhoging.
Aan de uitgavenkant zien we een aantal (nadelige) structurele doorwerkingen van de jaarstukken 2024 en hebben we op onderdelen nog te maken met prijsstijgingen.
In de programma's hierna geven we een inhoudelijke toelichting op de financiële afwijkingen.