Beleidsontwikkelingen
Terug naar navigatie - BeleidsontwikkelingenOmschrijving (toelichting)
Beleidsontwikkelingen
In 2024 is veel werk verricht om inwoners te ondersteunen, met partners samen te werken en Meppel mooier en levendiger te maken. Dat wordt uitvoerig beschreven in de volgende hoofdstukken. In deze paragraaf treft u een opsomming aan van een aantal markante punten. Achtereenvolgens komt daarbij aan bod: a. projecten; b. uitvoering; c. beleid en andere randvoorwaarden; d. ontwikkelingen.
Projecten
Het afgelopen jaar is voortgang geboekt bij verschillende omvangrijke bouwprojecten: Nieuwveense Landen, Noordpoort (inclusief de noordelijke stadsentree), Randweg, Danninge Erve. In totaal zijn netto 164 woningen toegevoegd in 2024.
Voorbereidingen vorderen bij Noord III (onder meer een hoogspanningstation) en Noord IV. Ditzelfde geldt voor het integrale kindcentrum Nieuwveense Landen.
Uitvoering
Het project Tuinen van de Stad is afgerond, Bleekerseiland is grotendeels heringericht, er is een skatevoorziening gerealiseerd in Koedijkslanden, de dorpskern van Rogat is heringericht.
De uitvoering van het Actieplan Fiets is ter hand genomen.
Sporthal De Eendracht is gerenoveerd. De vervanging van de kunstgrasvelden Ezinge is afgerond. Het kindcentrum Stadskwartier is gerenoveerd. De taalschool regio Meppel is gestart. Zo'n 180 nieuwkomerskinderen uit de gemeenten Westerveld, Staphorst, De Wolden, Steenwijkerland en Meppel volgen hier onderwijs.
Concrete resultaten worden ook bereikt via wijk- en dorpsgericht werken. Daarbij worden initiatieven, knelpunten en vragen vanuit de samenleving gekoppeld aan opgaven en doelstellingen vanuit de gemeente. Een voorbeeld is de samenhang, die is gecreëerd bij de Anne Frankschool, de Spil en de Boerhoorn rond het vergroenen van de pleinen. Hiervoor zijn financieringsstromen en belangen samengevoegd. Er is nu één gezamenlijk plein.
Het noodweer dat Meppel trof op 31 augustus heeft in de maanden daarna veel opruim- en herstelwerk opgeleverd.
Beleid en randvoorwaarden
De cultuurnota is vastgesteld. Voor het uitvoeringsplan bij de sportvisie is een viertal thema’s als leidend bepaald (veilig sporten en bewegen; jeugd in beweging; sporten en bewegen op ieder niveau; sporten en bewegen toegankelijk voor iedereen).
Het regionale parapluplan stationsomgevingen is vastgesteld. Het parapluplan geeft de samenwerkende zes gemeenten (Kampen, Steenwijk, Meppel, Hoogeveen, Hardenberg en Raalte) een gezamenlijk positie richting het Rijk, is een lobbydocument en draagt bij aan het verder ontwikkelen van de zes stationsgebieden. Ook is een tweede regiodeal gesloten tussen Regio Zwolle en het Rijk. Allerlei partijen zijn bezig met aanvragen om hun projecten hier deels mee te financieren. Hieronder ook enkele organisaties uit de gemeente Meppel. Het gaat dan onder andere over toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen en een living lab rond gezond oud worden.
In 2024 is gestart met het project 'Doorontwikkeling Sociale Basis', waarin een visie wordt opgesteld over wat nodig is voor een stevige sociale basis om te helpen voorkomen dat mensen met zwaardere problematiek te maken krijgen en zwaardere zorg en ondersteuning nodig hebben. De Hervormingsagenda Jeugd helpt daarbij, evenals wijk- en dorpsgericht werken en de samenwerking met huisartsen en GGZ.
De Omgevingswet vraagt nog jaren werk om alle omgevingsprogramma’s, -plannen e.d. rond te krijgen. Wij zijn begonnen met het vormgeven van de eerste echte omgevingsprogramma's. Wat omgevingsplannen betreft hebben we in 2024 het deelgebied Noordpoort toegevoegd in de wijziging van het omgevingsplan voor het deelgebied Binnenstad & Centrumschil. Op verzoek van de raad hebben we het beschermd stadsgezicht en de beeldbepalende panden extra toegevoegd in het omgevingsplan.
De warmteplannen stomen voort. Per wijk wordt een dergelijk plan opgesteld, waarbij veel aandacht is voor bewonersparticipatie.
Voorts is de bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor de binnenstad verlengd tot en met 2028.
Ontwikkelingen
In 2024 zien we een toename van het aantal bezwaarschriften: van 138 in 2022, 116 in 2023 naar 256 in 2024. Dit wordt grotendeels verklaard door het grote aantal klachten rond enkele besluiten (Prins Hendrikstraat en Blankensteinweg). Daarentegen is het aantal klachten afgenomen: van 83 in 2023 naar 64 in 2024.
Er is een toename in het bezoek van het Geldloket en van de ondersteuning door KindSupport. Dit zijn twee voorbeelden die duiden op succes in de aanpak van armoede en schulden, dat het motto heeft ‘Voorkomen is beter dan genezen’.
De uitgaven voor jeugd en Wmo blijven stijgen. Daarom is veel aandacht voor preventie, maar ook voor vroegsignalering en samenwerking.
Op diverse terreinen zorgen we voor monitoring, zodat we beter zicht hebben en gerichter ons werk kunnen doen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij uiteenlopende onderwerpen als het bereik van het voorschoolse aanbod (peutermonitor) als de kwaliteit van de bermen