Programma 1: Bestuur

Wat valt onder dit programma?

Terug naar navigatie - Wat valt onder dit programma?

Omschrijving (toelichting)

Onder het programma Bestuur vallen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De griffie neemt in dit programma een bijzondere plaats in als organisatie-eenheid die de bedrijfsvoering van de raad behartigt. Ook regionale samenwerking, de rekenkamer, bezwaren & klachten (de commissie bezwaar & beroep en de gemeentelijke klachtenregeling), participatie en organisatieontwikkeling zijn beleidsmatig aan dit programma verbonden.

Beleidskader
- Coalitieakkoord 2022-2026
- Griffieplan 2020

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Omschrijving (toelichting)

Bestuur

De gemeenteraad van Meppel heeft drie belangrijke rollen: volksvertegenwoordigend, kaderstellend en controlerend. Raadsleden worden door de griffie ondersteund bij de invulling van deze rollen, zowel logistiek als inhoudelijk door middel van adviezen en procesondersteuning. De gemeenteraad wil daarnaast in verbinding staan met de samenleving en de regio. Dat betekent dat de gemeenteraad het contact met de samenleving goed onderhoudt en versterkt door open het gesprek te voeren en meer het stadhuis uit te gaan. Door te verbinden en samen te werken op regionaal niveau, zowel binnen de provincie Drenthe als de Regio Zwolle, kan de gemeenteraad de toekomst sterk tegemoet gaan.

Participatiebeleid

De gemeente wil optimaal samenwerken met partijen in de samenleving en ruimte bieden om te participeren. Daarom is er een participatiebeleid opgesteld. Zo verbeteren we de verhouding tussen gemeente en inwoners, bedrijven en organisaties. Bij participatiebeleid is het van belang om transparant te zijn: wat kan er wel en wat kan er niet? Waar kunnen we ruimte bieden, en waar kunnen we dat, met een goede onderbouwing, niet? Dat maakt van de gemeente Meppel een betrouwbare overheid en een goede partner. 

Regionale samenwerking

We nemen deel aan de Regio Zwolle. Enkele belangrijke onderwerpen die spelen zijn de verbetering van de ondernemersdienstverlening, de tekorten van arbeidskrachten  in de arbeidsmarktregio Zwolle, het vervolg van de Regionale Economische Bouwsteen en de ontwikkeling van een NOVEX-programma rond karakteristieke stationsgebieden. Al deze onderwerpen bieden kansen en mogelijkheden voor Meppel. Daarom zitten wij actief aan tafel. Daarnaast is de Regio Zwolle een belangrijke partij in het behartigen van onze belangen in Den Haag en Brussel. Denk aan de lobby voor de flessenhals op het spoor tussen Zwolle en Meppel en het binnenhalen van de Regio Deal.

Bezwaarschriften 2024

Terug naar navigatie - Bezwaarschriften 2024

Omschrijving (toelichting)

Cijfers bezwaarafhandeling 2024

In 2024 zijn er 256 geldige bezwaarschriften ingediend. Hiervan zijn 49 bezwaarschriften informeel afgehandeld door de vakafdeling, zonder tussenkomst van de Commissie Bezwaarschriften. Daarnaast zijn 97 bezwaarschriften formeel behandeld met behulp van de Commissie Bezwaarschriften.

Afhandeling van bezwaarschriften
Informeel afgehandelde zaken worden na behandeling door de vakafdeling door de indiener ingetrokken. Complexe of principiële zaken worden behandeld tijdens een hoorzitting bij de Commissie Bezwaarschriften. Ook kan het voorkomen dat een indiener specifiek advies van de commissie wenst. In 2024 zijn 33 bezwaarschriften uit 2023 afgehandeld: 10 informeel en 23 formeel.

Het percentage ingetrokken bezwaarschriften in 2024 is 19%, wat lager is dan in voorgaande jaren (2023: 50%, 2022: 44%). Deze daling komt doordat in 2024 meerdere bezwaarschriften tegen drie specifieke besluiten zijn ingediend en in de formele procedure zijn afgehandeld.

Toename van bezwaarschriften
Het totaal aantal bezwaarschriften is gestegen in 2024 (256) ten opzichte van 2023 (116) en 2022 (138). De toename is grotendeels te verklaren door drie situaties waarbij meerdere bezwaarschriften tegen één besluit zijn ingediend:

  1. Er zijn 64 bezwaarschriften ingediend tegen één besluit van het college. Dit betreft het besluit tegen de verleende omgevingsvergunning voor het ‘herbestemmen van een sportschool aan de Prins Hendrikstraat 34 te Meppel naar 17 studio’s’, waarbij de Commissie Bezwaarschriften één advies heeft uitgebracht.
  2. Er zijn 11 bezwaarschriften ingediend tegen één besluit van het college. Dit betreft het besluit tegen de verleende omgevingsvergunning voor ‘het transformeren van een keukenzaak naar 26 startersappartementen aan de Steenwijkerstraatweg 23 en een tegelijkertijd genomen besluit hogere waarde Wet geluidhinder’. Hier zijn 9 bezwaarschriften ingetrokken nadat bezwaarmakers afspraken hebben gemaakt met vergunninghouder. De Commissie Bezwaarschriften heeft één advies uitgebracht over de andere 2 bezwaarschriften.
  3. Er zijn 79 bezwaarschriften ingediend tegen één besluit van het college. Dit betreft het verkeersbesluit voor het aanwijzen van een verplicht fietspad nabij Blankensteinweg 53 en het wijzigen van de voorrangssituatie voor fietsers op de kruising van de Oosterboerweg met de Blankensteinweg. Deze bezwaarschriften worden behandeld in 2025.

Overige informatie
Van de ingediende bezwaarschriften in 2024 zijn er 13 niet in behandeling genomen. In deze gevallen zijn de indieners doorverwezen naar andere instanties, zoals de rechtbank of het CJIB. Soms is een bezwaarschrift als klacht behandeld, of was er nog geen besluit waarop bezwaar gemaakt kon worden.

Tot slot zijn er 111 bezwaarschriften uit 2024 die in 2025 worden afgehandeld.


Klachten 2024

Terug naar navigatie - Klachten 2024

Omschrijving (toelichting)

Cijfers klachtenbehandeling 2024

Het aantal klachten is gedaald t.o.v. 2023 van 83 naar 64. 

14 klachten zijn afgebroken, ingetrokken of niet ontvankelijk verklaard. Redenen:
•  De klager reageerde niet meer tijdens de klachtbehandeling (4x);
•  De klacht betrof een melding (3x);
•  De klacht ging alleen over een opgelegde boete (3x);
•  De klager trok de klacht in toen er toch een oplossing kwam (2x);
•  De klacht werd meegenomen in het hoger beroep (1x);
•  De klacht hoorde thuis bij een andere instantie (1x).

De 50 afgehandelde klachten hadden betrekking op de volgende teams:

Wijze van klachtbehandeling
De procedure klachtbehandeling is opnieuw vastgesteld (Raadsbesluit 28 maart 2024). Samengevat verloopt het proces als volgt: na ontvangst van de klacht maakt de klachtencoördinator met de klager een beoordeling of de klacht informeel of formeel kan worden behandeld. In het geval van informele behandeling gaat de klachtencoördinator na welke stappen en van wie nodig zijn om de klacht zorgvuldig af te handelen. De klager heeft altijd de mogelijkheid om zijn/haar klacht alsnog formeel te laten behandelen. In het geval van formele klachtbehandeling wijst de klachtencoördinator de klacht toe aan een klachtbehandelaar. Hij/zij voert samen met de klachtencoördinator het klachtonderzoek uit. Tot slot adviseert de klachtencoördinator de klachtbehandelaar over de beoordeling van de klacht en ontvangt de klager en betrokken medewerker een klachtafhandelingsbrief namens de klachtbehandelaar/het college.

Algemeen beeld klachten
De ontvangen klachten zijn zeer uiteenlopend van aard. Een deel vloeit voort uit het feit dat een inwoner geen oplossing heeft gekregen voor een probleem. Een proces duurt lang of het is onduidelijk wat er met een verzoek/vraag is gebeurd. Een reactie blijft (te lang) uit. Er is onvrede over het contact/de wijze van communiceren. Soms is er geen klik in de communicatie met een medewerker en ontstaat er over en weer onbegrip. 

Daling aantal klachten
Het aantal klachten is gedaald. In de eerste plaats komt dat omdat afdelingen continu bezig zijn met het verbeteren van processen. Verder is de daling mogelijk te verklaren door 15 geregistreerde situaties waarin een klacht is voorkomen. Een inwoner legde contact met de klachtencoördinator en is door een medewerker van een antwoord/reactie voorzien. Tot slot is tussentijds met een afdeling waar in de zomerperiode een stijging van klachten ontstond door niet tijdig reageren gereflecteerd. Daarna is weer tijdig gereageerd. 

Reflectie op klachten
Bij klachtbehandeling wordt ook onderzocht wat de gemeente anders had kunnen doen. De uitkomsten worden meegenomen in de verbetering van de dienstverlening en processen. De klachtencoördinator houdt een overzicht bij van leerpunten vanuit klachtbehandeling. In het eerste kwartaal van het jaar ontvangen de teammanagers een overzicht van behandelde klachten in zijn/haar team, inclusief het overzicht van de leerpunten. Als het nodig is, vindt  een reflecterend gesprek plaats tussen de teammanager/het team en de klachtencoördinator.

Ervaringen klachtbehandeling
Over het algemeen voelen inwoners zich bij klachtbehandeling gehoord. Ze ervaren de klachtbehandeling als zorgvuldig en duidelijk, en vinden het fijn wanneer de gemeente er ook iets van leert. In sommige gevallen is een inwoner niet tevreden. Dit is meestal wanneer het beleid niet verandert door de klachtbehandeling. In een geval gaf de inwoner aan niet blij te zijn met de uitkomst, maar wel heel tevreden over de tactvolle klachtbehandeling.

Klachten afgezet tegen het aantal klantcontacten

Over de baliecontacten en alle andere persoonlijke contacten (rechtstreeks, via telefoon en e-mail) zijn geen gegevens bekend.

Bestuursorganen en Bestuursondersteuning (griffie)

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Als het kan en lukt, doen we ons werk lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Terug naar navigatie - Als het kan en lukt, doen we ons werk lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Met welke partner we dit op welk moment doen is afhankelijk van de opgaven en ontwikkelingen die voor ons liggen. 

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Het bieden van goede ondersteuning aan de gemeenteraad, zodat zij hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol goed kunnen invullen. De gemeenteraad staat daarnaast in verbinding met de Meppeler samenleving en de regio.

Terug naar navigatie - Het bieden van goede ondersteuning aan de gemeenteraad, zodat zij hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol goed kunnen invullen. De gemeenteraad staat daarnaast in verbinding met de Meppeler samenleving en de regio.

 

 

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Om onze samenleving optimaal te kunnen bedienen, gaan we in 2023 van start met de realisatie van een organisatiebreed participatiebeleid.

Terug naar navigatie - Om onze samenleving optimaal te kunnen bedienen, gaan we in 2023 van start met de realisatie van een organisatiebreed participatiebeleid.

In een tijd waarin polarisatie toeneemt, willen we de verhouding tussen (lokale) overheid, inwoners, ondernemers en instellingen verbeteren. We spelen in op een veranderende samenleving door een participatiebeleid te presenteren dat ons wendbaar en flexibel maakt in samenwerking met alle partijen, en tegelijkertijd een transparante en betrouwbare partij laat zijn. 

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?
Bedragen x €1.000
Exploitatie Realisatie 2023 Primaire Begroting 2024 Totaal Begroting 2024 Realisatie 2024 Begroot - Rekening 2024
Bestuur
Bestuur
Lasten 1.932 2.193 2.238 2.715 -477
Baten 0 -1 -1 -33 32
Totaal Bestuur 1.932 2.192 2.237 2.682 -445
Totaal Bestuur 1.932 2.192 2.237 2.682 -445
Saldo van baten en lasten 1.932 2.192 2.237 2.682 -445

Analyse financiële afwijkingen

Terug naar navigatie - Analyse financiële afwijkingen
Bedragen x € 1.000
Analyse Incidenteel/
Product Afwijking Structureel
Product 51 - Bestuursorganen en bestuursondersteuning
Voorziening Pensioen Bestuur -538 I
Contributie VNG -55 I
Diverse kleine afwijkingen < € 50.000 148 I
Saldo programma 1 - Bestuur -445
+ = voordeel / - = nadeel

Omschrijving (toelichting)

Toelichting:

Voorziening Pensioen Bestuur

De voorziening pensioen bestuur is bedoeld om toekomstige pensioenverplichtingen aan oud-bestuurders te dekken.   Veranderingen in deze voorziening worden berekend door experts, waarbij de hoogte afhangt van de rente op dat moment. De mutatie van de voorziening voor 2024 bedraagt € 538.000.Deze wordt niet vooraf geraamd. Er wordt jaarlijks beoordeeld of stortingen noodzakelijk zijn om de voorziening op een het juiste niveau te houden. 

Contributie VNG

De  uitbetaalde contributie voor de VNG is hoger dan geraamd.

Diverse kleine afwijkingen

De diverse kleine afwijkingen betreffen vooral lagere kosten voor het fractiebudget en de griffie. Daarnaast heeft er een vrijval plaatsgevonden van de provinciale subsidie Frisse Start waarbij lokale  verenigingen  en stichtingen hierop beroep konden doen na de corona epidemie.