Vastgoedbeheer
Vastgoedobjecten die geen toegevoegde waarde meer hebben of geen bijdrage leveren aan gemeentelijk beleid komen in aanmerking om af te stoten.
In 2024 is de voormalige HIAB locatie aan de Steenwijkerstraatweg 78 gesloopt ten behoeve van de ontwikkelingen Noordpoort. Ook zijn er voor de gebiedsontwikkeling Noordpoort locaties aangekocht. Dit betreffen locaties die liggen op het beoogde tracé van de nieuwe stadsentree. Dit zijn de locaties Galgenkampsweg 5 en 7 en de panden aan Hugo de Grootstraat 1.
In 2024 is de watertoren na afronding van de omgevingsvergunning definitief verkocht en kadastraal geleverd.
In 2024 is voor het gemeentelijk vastgoed de schoonmaakdienstverlening aanbesteed. Vanwege forse loonindexeringen zijn de totale schoonmaakkosten toegenomen. Deze kostenstijging is inmiddels verwerkt in de begroting.
Het openbaar toilet nabij de Meppeler Toren heeft esthetisch een upgrade gehad door een kunstenaar. Sinds het aanbrengen van de kunst is het vandalisme tot nu toe fors afgenomen.
Gebouwen voor gemeentelijke dienst
De gemeente voert voor een aantal gebouwen die nodig zijn voor de gemeentelijke dienst het onderhoud uit. De belangrijkste daarvan zijn het stadhuis en de gemeentewerf. Daarnaast zijn er allerlei kleine gebouwen op de begraafplaatsen, bij de haven, de brugwachtershuisjes en de gebouwen voor rioolgemalen die onderhouden moeten worden. Voor alle gemeentelijke gebouwen zijn actuele meerjarige onderhouds- en investeringsplannen aanwezig. De bijbehorende budgetten zijn meerjarig in de begroting opgenomen.
Voor het stadhuis en gemeentewerf zijn de eerste voorbereidingen getroffen om de herinrichting vanaf 2025 vorm te gaan geven. Er is een projectleider aangetrokken en de aanbesteding voor de selectie van een architect is opgestart.
De duurzame vervanging van de CV-ketels is het Leerwerkcentrum is nog niet uitgevoerd vanwege het onderzoek naar de mogelijke tijdelijke onderwijshuisvesting op deze locatie.
Sportaccommodaties
De gemeente heeft diverse sportaccommodaties: Ezinge, Koedijkslanden, Het Erf en De Aanloop in Meppel en sporthal De Eendracht in Nijeveen. Er zijn ook twee gymnastieklokalen: Oosterboer en Prinses Marijkestraat. Voor de sportaccommodaties en de gymnastieklokalen zijn actuele meerjarige onderhouds- en investeringsplannen aanwezig. Daarnaast doet de gemeente nog het beheer en onderhoud van de kleedaccommodaties op de sportparken (Ezinge, Koedijkslanden en Tussenboerlanden). Op sportpark Koedijkslanden voeren de sportverenigingen het beheer en onderhoud uit. Ter compensatie ontvangen de verenigingen een subsidiebijdrage.
In 2024 heeft er groot onderhoud plaats gevonden aan sporthal de Eendracht in Nijeveen. De sporthal is voorzien van een nieuwe sportvloer met vloerverwarming en een nieuwe scheidingswand en de klimaatinstallatie is vervangen De conventionele verlichting in de gehele sporthal vervangen door LED verlichting, waardoor de totale elektriciteitsgebruik beperkt bleef binnen de beschikbare capaciteit. Sporthal de Eendracht is deels verbouwd en uitgebreid waardoor het voldoet aan de bondseisen van de korfbal en de toegankelijkheid is verbeterd.
Voor de topsportaccommodatie Ezinge is na een zoektocht een nieuwe sporthalbeheerder aangesteld. Ook voor de onderhoudssituatie van de sporthal is een inhaalslag gemaakt. De locatie is qua beheer en onderhoud weer op peil.
Voor de gymzaal Prinses Marijkestraat stond aanvankelijk vervanging van de sportvloer en aanleg vloerverwarming gepland. Deze investering is geparkeerd in afwachting van het onderzoek naar de toekomst van de locatie Prinses Marijkestraat in relatie tot de ontwikkelingen rondom Ogterop.
Het onderhoud van het zwembad wordt door Stichting Zwembad Meppel in opdracht van de gemeente uitgevoerd. In 2024 is gebleken dat het beschikbare onderhoudsbudget niet meer toereikend is om alle noodzakelijke onderhoudskosten te dekken. De stichting Zwembad Meppel heeft inmiddels het bestemmingsfonds voor het onderhoud van het zwembad volledig besteed. In 2025 zal het college een besluit gaan nemen over de eventuele verhoging van het onderhoudsbudget.
Cultuur en welzijnsaccommodaties
De belangrijkste cultuur- en welzijnsaccommodaties die de gemeente in beheer heeft zijn: schouwburg Ogterop, de Secretarie, de Schalle, de Meppeler toren, de kerktoren in Kolderveen, het Metahir huisje en molen De Sterrenberg in Nijeveen. Aan de verdere uitwerking van de vernieuwbouw Ogterop wordt gewerkt. Daarnaast zijn enkele buurt- en wijkcentra in eigendom van de gemeente. De gemeente verhuurt deze gebouwen aan de gebruikers.
Multifunctionele accommodaties
Het Palet is een multifunctionele accommodatie waarin zowel openbaar als bijzonder (christelijk) basisonderwijs zijn gehuisvest. Ook maken maatschappelijke partners zoals Stichting WelzijnMensenWerk en het Centrum Jeugd en Gezin gebruik van deze locatie, evenals private instanties Prima Life Junior, Partou Kinderopvang en Icare.
De Plataan is een multifunctionele accommodatie. In deze accommodatie zijn culturele activiteiten (Speel-o-theek, bibliotheek, Kameleon, Bazuin), welzijnsactiviteiten (Stichting WelzijnMensenWerk), onderwijs (K.B.S. De Plataan en Drenthe College) en kinderopvang gehuisvest. De buitenschoolse cultuureducatie Blink is tevens gebruiker van CCM De Plataan.
In het najaar van 2024 is het dak van de bibliotheek gerenoveerd en is tevens na-geïsoleerd. Deze investering bleek noodzakelijk gezien de leeftijd, de technische staat en de vele recente lekkages.
Strategisch gebouwenbezit
De gemeente is in het bezit van een aantal panden die vanuit strategische overwegingen zijn aangekocht. Het gaat daarbij onder andere om enkele objecten die zijn gelegen in ontwikkelingsgebieden zoals Nieuwveense Landen en het transformatiegebied Noordpoort. Een aantal van die zogenaamde strategische panden is verhuurd of zijn in beheer uitgegeven om leegstand te voorkomen. Panden die gesloopt gaan worden, zijn afgesloten van het gas.
Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
Daar waar mogelijk wordt bij vervangingsmomenten of natuurlijke momenten gezocht naar vervangende oplossingen voor verdere verduurzaming en om van het gas af te komen.
In 2024 is tijdens het groot onderhoud van sporthal de Eendracht in Nijeveen ook een verduurzamingsslag gemaakt. De sportvloer is voorzien van vloerverwarming, conventionele verlichting is vervangen voor LED verlichting en de klimaatinstallatie is vervangen door warmtepompen. Sporthal de Eendracht is daardoor volledig gasloos.
In gymzaal Oosterboer is de klimaatinstallatie vervangen door warmtepompen. Hierdoor is ook voor de gymzaal Oosterboer een belangrijke stap gezet in het verduurzamen en heeft het geen gasaansluiting meer.
Per 1 januari 2024 is er een nieuwe energieleverancier. De gemeentelijke gebouwen krijgen blijvend 100% groene stroom geleverd afkomstig van wind en zon.
Netcongestie blijft een probleem voor een versnelde verduurzaming. Vervangende oplossingen leiden veelal tot een verhoogde elektriciteitsvraag. Het elektriciteitsnet is nog niet toegerust op de toenemende vraag. Afhankelijk van de situatie wordt ook naar alternatieven (zoals eigen energieopslag) gekeken.
Strategisch huisvestingsplan maatschappelijke accommodaties
In de gemeentelijke vastgoedobjecten worden veelal maatschappelijke voorzieningen gehuisvest. Om voorzieningen toekomstbestendig te blijven huisvesten is in 2024 gestart met het opstellen het strategisch huisvestingsplan maatschappelijke accommodaties. In het strategisch huisvestingsplan wordt de ruimtebehoefte van de verschillende beleidsvelden in kaart gebracht en wordt er door middel van een urgentiekader een instrument geboden om afwegingen te maken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijke verplichtingen, huisvestingsvraagstukken voortkomend uit beleid, basisvoorzieningen en de ‘extra’ voorzieningen waarin keuzes te maken zijn. In 2025 zal het SHMA aan de gemeenteraad aangeboden worden.