Omschrijving (toelichting)
De gemeente beheert de onderdelen van de bestaande openbare ruimte die zij in eigendom heeft. Beheren is het organiseren en uitvoeren van onderhoud, vervangen van niet meer functionerende onderdelen en faciliteren van veranderend gebruik van de ruimte, als maatschappelijk verantwoord is. Een goede openbare ruimte is functioneel, duurzaam en mooi. Goed onderhoud is effectief en efficiënt.
Beleidskader
Naast het wettelijk kader is dit het vigerende raadskader:
- Prijskwaliteitskeuze Kwaliteit Op Maat 2014 (KOM)
- Wegenbeheerplan 2019-2023 en het nog vast te stellen nieuwe wegenbeheerplan 2024-2028
- Beleidsvisie op uitgeefbaar groen 2017
- Groene kaart 2012 en lijst monumentale bomen 2008
- Samen bouwen aan kwaliteit (visie op de fysieke leefomgeving) 2021
- Kadernotitie Zo doen we groen 2015
- Speelruimteplan 2013
- Riolering en Water Programma 2023-2028
- Gemeentelijk Verkeer en VervoersPlan (GVVP) 2017 en Parkeerbeleid gemeente Meppel 2017
- Beleidsplan Openbare Verlichting ‘Alles Duurzaam’ 2015-2019.
- Beheerplan Openbare Verlichting 2021-2025
- Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken 2023-2027
Actuele ontwikkelingen en relaties met andere beleidsterreinen
De verstedelijkingsopgave betekent groei van Meppel door zowel uitbreiding als door intensiever gebruik van de bestaande stad. Dit betekent ook nieuwe openbare ruimte die ontworpen en beheerd moet worden en een vergroting van het te beheren areaal. Voor de verstedelijking versnellen we de woningbouw en werken we aan nieuwe ontwikkellocaties zoals Noordpoort. Dit gaat samen met nieuwe werklocaties zoals Noord III en IV, en infrastructurele projecten zoals de nieuwe stadsentree. Deze en andere projecten worden toegelicht in de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen.
Tegelijkertijd moeten we verduurzamen en moeten we rekening houden met biodiversiteit en een veranderend klimaat. Deze ontwikkelingen hebben effect op de inrichting van en ons werk aan wegen en kunstwerken, het groen, water en riolering.
De opgaven rond duurzaamheid zien we terug in bijvoorbeeld het toepassen van ledverlichting, klimaatmaatregelen, natuurvriendelijk beheer en een circulaire buitendienst waarmee een zo beperkt mogelijk gebruik wordt gemaakt van fossiele grondstoffen. Door de provincie wordt een strategisch laadplan voor elektrisch rijden uitgerold. Uit dit plan komt een opgave voor de gemeente voort. Vooralsnog gaan wij er van uit dat de uitvoering hiervan kostenneutraal kan worden uitgevoerd.
De veranderende samenleving vraagt verder ook dat we meer gebiedsgericht aan de slag gaan in samenwerking met de inwoners.
Om hierop in te kunnen spelen, oriënteren we ons op een nieuwe beheersystematiek voor de openbare ruimte ter vervanging van het huidige KOM. Hierin kunnen we de genoemde opgaven vertalen naar het niveau van beheer en kunnen we beter inspelen op de wensen vanuit onze inwoners.