Om de doelen te bereiken, werken we samen met maatschappelijke partners zoals Kindsupport en het Armoedepact. Het Geldloket krijgt een structureel karakter in de dienstverlening. We blijven integraal samenwerken met de collega’s van duurzaamheid om de daarvoor bestemde middelen rondom energiearmoede in te zetten. Dit alles blijven we doen met de inzet van onze ervaringsdeskundige om zo inwoners beter te bereiken en gezamenlijk met inwoners te werken aan een sluitende aanpak en taboes te doorbreken.

 

Kwaliteit (toelichting)

We zetten steeds meer in op preventie
“Voorkomen is beter dan genezen”. Dit is de titel van het in 2024 vastgestelde uitvoeringsplan armoede en schulden 2024-2027. De inzet op preventie is steeds meer een volwaardig onderdeel van ons armoede- en schuldenbeleid. Door preventief te werken, en ons te richten op de oorzaken van armoede en problematische schulden, willen we de financiële zelfredzaamheid van onze inwoners stimuleren en opeenstapeling van (financiële) problemen voorkomen. 

Op het gebied van vroegsignalering van schulden is er extra aandacht besteed aan de bekendheid met het onderwerp. Bij zowel inwoners als vaste lasten partners (zorgverzekeraars, energieleveranciers, drinkwaterbedrijf en woningcorporaties) hebben we via verschillende kanalen hierover informatie verstrekt. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met scholen over financiële educatie voor jongeren. Het ging hierbij om het verkennen van mogelijkheden om het schuldenpreventie onderwijsprogramma MoneyWays uit te rollen binnen het voortgezet onderwijs en het mbo. Daarnaast is met een school de mogelijkheid verkend om financiële educatie structureel in te bedden in het reguliere lesaanbod. In 2025 wordt dit verder uitgewerkt. Ten slotte neemt het Geldloket een steeds prominentere rol in. Inwoners weten de weg naar het Geldloket goed te vinden. In 2024 zijn er 740 bezoekers geweest in het Geldloket. In 2023 lag dit aantal op 494 bezoekers. 

Versterken van de minimaregelingen
In het kader van de minimaregelingen is het van belang dat inwoners op de hoogte zijn van het bestaan van de minimaregelingen en hier een beroep op doen. Voorwaardelijk hierbij is dat deze regelingen aansluiten bij de huidige tijd waarin alles steeds duurder wordt en meer mensen moeite hebben om rond te komen. Het afgelopen jaar zijn om deze reden twee regelingen aangepast. Het basisbedrag van de tegemoetkoming Fonds Deelname Maatschappelijke Activiteiten is verhoogd met 15%, zowel voor volwassenen als kinderen. Daarnaast is de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een laptop voor kinderen op het voortgezet onderwijs, verhoogd van 110% naar 120% van de bijstandsnorm. Ten slotte is om het aantal aanvragen van minimaregelingen te verhogen, de relatie gelegd met 'Dat geldt voor mij' van de Voorzieningenwijzer. Met als doel dat inwoners door de check te doen, in één oogopslag zien kunnen voor welke (gemeentelijke) regelingen en toeslagen zij mogelijk in aanmerking komen. Deze kunnen zij vervolgens via de gemeentelijke website aanvragen. 

Voortzetten Kindsupport
De samenwerking met Kindsupport is zeer waardevol en wordt als prettig ervaren. De stijging van de laatste jaren in het aantal aanvragen zet door. Er wordt veel ingezet op het vergroten van het bereik, bijvoorbeeld door langs scholen te gaan en dit heeft effect.

- In 2024 zijn er 410 unieke kinderen geholpen. Dit is een stijging van ruim 6% ten opzichte van 2023. 
- In 2024 hebben er 227 gezinnen gebruik gemaakt van "Kindsupport". Dit is een stijging van ruim 3% ten opzichte van 2023.
- In 2024 zijn er in totaal 1021 aanvragen geweest. Dit is een stijging van 7,5% ten opzichte van 2023.