Samen werken aan innovatie en ontwikkeling

De gemeente heeft zelfstandig maar beperkte invloed op de lokale, economische ontwikkeling. Daarom werken wij graag samen met een groot aantal partners. N.I.C.E. en de Regiocampus zijn voor ons belangrijke schakels in de verbinding met ondernemers en onderwijs. Wij zijn blij met hoe zij zich steeds professioneler weten te organiseren. De komst van een extra opleiding van NHLStenden maakt Meppel een belangrijk kenniscentrum voor internationaal onderwijs, met bijbehorende kansen voor ondernemers. Daarnaast werken wij in het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Werkgeversplatform Staphorst Meppel en de Regio Zwolle (Upgrade Jezelf) samen aan de arbeidsmarktvraagstukken, zoals de sterk oplopende personeelstekorten.
Kwaliteit (toelichting)
N.I.C.E. is eind 2024 helaas failliet gegaan. Dit heeft de gemeente financieel niet direct geraakt, maar we raken wel een partner kwijt die een belangrijke aanjager was van de transitie naar een duurzame economie. Zowel binnen de gemeente als voor onze bedrijven en partners. We onderzoeken samen met onze partners hoe we dit thema kunnen blijven borgen in Meppel.
Port of Zwolle
Ons gezamenlijke havenbedrijf Port of Zwolle is volop in ontwikkeling. Er is een plan ontwikkeld om het verder te verzelfstandigen. Door meer taken en verantwoordelijkheden over te brengen naar het havenbedrijf willen wij Port of Zwolle nog beter in positie brengen om onze regionale economische dynamiek te versterken en bedrijven te ondersteunen bij hun transitieopgaven. De colleges van Zwolle, Kampen en Meppel hebben een principebesluit genomen. Dit wordt verder uitgewerkt voor definitieve besluitvorming begin 2025.
Regio Zwolle
Regio Zwolle heeft haar inzet op het thema economie versterkt. Belangrijk doel hierbij is het verhogen van de arbeidsproductiviteit en daarmee het concurrentievermogen van bedrijven in de regio. Daarvoor wordt de ondernemersdienstverlening meer vraaggericht georganiseerd vanuit de thema's digitalisering en verduurzaming. De nieuwe acquisitiestrategie van de Regio Zwolle sluit hier op aan door zich te richten op aantrekken van bedrijven die meer waarde toevoegen aan de regio.
Regio Deal Regio Zwolle
De Regio Zwolle heeft een nieuwe Regio Deal afgesloten met het Rijk. Daarin trekken Rijk, Regio en onze partners zoals onderwijs en bedrijfsleven samen op om te werken aan de toekomstbestendigheid van onze regio. Allerlei partijen zijn bezig met aanvragen om hun projecten hier deels mee te financieren. Hieronder ook enkele organisaties uit de gemeente Meppel. Het gaat dan onder andere over toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen en een living lab rond gezond oud worden. Definitieve besluitvorming door de Regio Zwolle over wie waar geld voor krijgt vindt plaats in 2025.
Provincie Drenthe
De provincie is bezig met het opstellen van een programma rond "Toekomstbestendige bedrijventerreinen", hierin werkt zij samen met de gemeenten en het georganiseerd bedrijfsleven. Dit programma gaat van biodiversiteit op en bereikbaarheid voor langzaam verkeer van de bedrijventerreinen tot het ontwikkelen van instrumenten om herstructurering of intensiever gebruik te faciliteren. Hiervoor ontwikkelt de provincie Drenthe samen met Groningen een Herstructureringsmaatschappij naar het model in Overijssel. "Ik Ben Drentse Ondernemer" speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van bedrijven in Drenthe bij allerhande vraagstukken. In Zuidwest Drenthe gebeurt dit in nauwe samenwerking met Kennispoort.