- Onderzoeken en uitwerken van de wijze waarop we wijkanalyses willen maken 
- Daarna een wijkagenda opstellen en een wijkanalyse maken
- Onderwerpen uit de wijkagenda’s monitoren
- Een evaluatiecyclus van vier jaar van de wijkagenda's opzetten

Er wordt hierin altijd samengewerkt met de partners uit het leefbaarheidsoverleg (De woningstichting, Welzijn, jongerenwerk en politie) de verschillende platforms en de inwoners.  Omdat we in 2024 starten met het onderzoeken en uitwerken, moet de precieze (interne) route nog worden vastgesteld. 

 

Kwaliteit (toelichting)

We hebben ingezet op betrokkenheid van inwoners bij hun wijk of dorp. Dit doen we door initiatieven, knelpunten en vragen vanuit de samenleving te koppelen aan opgaves en doelstellingen vanuit de gemeente. Een van de opgaves is de toegankelijkheid van  de openbare ruimte die bij projecten direct worden meegenomen.

Er is een analyse van de Osseweide opgesteld met de wijkbewoners. De uitkomsten van deze analyse zijn teruggekoppeld aan de buurt en vertaalt naar concrete acties. Deze acties zijn gerealiseerd. Dit geldt voor tien andere plekken waaronder de Kalverwei en Keucheniusplein.

Bij de Anne Frankschool, de Spil en de Boerhoorn is samenhang gecreëerd door de wensen van de partijen om pleinen te vergroenen aan te pakken. Hiervoor zijn  financieringsstromen  en belangen samengevoegd.  Er is nu één gezamenlijk plein. Genoemde partijen werken samen om het gebruik van het plein in goede  banen te leiden.

Een ander voorbeeld van samenhang is het koppelen van maatschappelijke doelen aan initiatieven van ondernemers. Zoals de gezamenlijke organisatie van de Winterfair in het winkelcentrum Oosterboer.  Er zijn vanuit elke wijk of dorp ook diverse initiatieven ondersteunt. Van social sofa’s tot aan deelauto’s tot aan sociale activiteiten.   

We hebben een start gemaakt met het opstellen van de wijkagenda’s. Deze wijkagenda’s zijn gebaseerd op drie pijlers:

  • de input vanuit de wijk,
  • opgaves vanuit de professionele organisaties en
  • de data vanuit de wijk

Onafhankelijk van de thema's in de wijken en dorpen zet de gemeente Meppel bewust in op inclusie waaronder het voorkomen van discriminatie. Daarom is Meppel Regenbooggemeente en ondersteunen we onder andere bij de organisatie van de Regenboogweek. 

Dit sluit aan bij de Drentse gedachte. Einddoel is dat iedereen in Drenthe over vier jaar inclusief werkt. In 2024 is er voor gekozen om in 2025 meer te gaan investeren op drie wettelijke kerntaken aangevuld met een extra taak die inzet op basisvoorlichting en lokale preventie. 

Basispreventie is gericht op lokale samenwerking rondom inwoners te versterken. Nadruk ligt ook op het leggen van verbindingen tussen bestaande netwerken in de gemeente. En tussen verschillende domeinen (onderwijs, zorg, welzijn etc.).

In 2024 zijn voorbereidingen getroffen voor een gezamenlijke inclusieagenda in 2025. De gesprekken in 2024  met organisaties die zich bezig houden met toegankelijkheid en ook de informatie uit de Wijkschouwen in 2024 leveren hiervoor de nodige informatie.