Beleidsontwikkelingen
Terug naar navigatie - BeleidsontwikkelingenBeleidsontwikkelingen
In 2023 is veel gedaan om Meppel mooier, levendiger, leuker te maken en inwoners te ondersteunen waar dat nodig en mogelijk was, ofwel groeiend toevoegen van kwaliteit. Veel zaken waar inwoners en bezoekers direct iets van merken. Maar ook randvoorwaardelijke zaken, die verbeteringen in de toekomst mogelijk maken. De focus is daarbij gelegd op vijf thema's: stadsontwikkeling, verduurzaming, verbinding & participatie, maatschappelijke voorzieningen en bedrijfsvoering & middelen. In dit hoofdstuk een bloemlezing van de meest in het oog springende punten, waarover in de volgende hoofdstukken meer is te lezen.
Meppel ontwikkelt
Met de opleveringen van de laatste appartementencomplexen is de herontwikkeling van het Vledder zo goed als afgerond en in totaal zijn er in in 2023 in Meppel meer dan 200 nieuwe woningen opgeleverd. Veel woningen zijn gebouwd in Nieuwveense Landen. Daarnaast is de voorbereiding van de ontwikkeling van Noordpoort in volle gang. De subsidie voor de realisatie van de nieuwe stadsentree is in 2023 definitief toegekend.
Op het Prinsenplein hebben de geparkeerde auto’s plaatsgemaakt voor een uitnodigende openbare ruimte met veel groen en op het Bleekerseiland is de herinrichting van start gegaan.
Op initiatief van onze inwoners is in het wijkpark Hesselingen een uitgebreide nieuwe skatebaan gerealiseerd. De openbare ruimte in Rogat is flink opgeknapt. Samen met omwonenden is een plan gemaakt voor het opknappen van het Groene Hart in de Oosterboer. Daarnaast zijn de kunstgrasvelden en atletiekbaan Ezinge vervangen. En er is fors geïnvesteerd in de aanplant van nieuwe bomen.
Dit soort ontwikkelingen maken Meppel aantrekkelijker als plek om te wonen, werken en bezoeken. We zijn blij met de start van de nieuwe internationale lerarenopleiding en daarmee meer jonge internationale inwoners en bezoekers. Aan de andere kant is extra ruimte nodig om te ondernemen, bijvoorbeeld op Noord IV. Nu uit het uitvoerige onderzoek naar de realisatie van een themapark bleek dat dit niet haalbaar is, worden de bakens verzet naar de tweede optie: bedrijventerrein met duurzame energie en mogelijke andere functies.
Meppel ondersteunt
Op veel manieren zijn mensen geholpen afgelopen jaar. Bijvoorbeeld via het geldloket, dat vanwege haar succes structureel is gemaakt. Veel inwoners zijn geholpen met vragen over financiële zaken -zowel ter plekke, als door een verwijzing. De koppeling met de energietoeslag heeft de toestroom verhoogd. In 2023 zijn er 250 energieboxen uitgedeeld en zijn er bij ruim 250 huishoudens energiecoaches thuis geweest om energieadviezen te geven.
Voor mensen met meerdere problemen is de Doorbraakmethode ontwikkeld. Deze is voortgekomen uit actieonderzoek en op praktische oplossingen gerichte samenwerking tussen verschillende organisaties. Het Regionaal Expertise Team Drenthe biedt maatwerk voor individuele situaties, ook in Meppel.
Meppel werkt samen
Meppel werkt actief samen met tal van mensen en organisaties in en rond Meppel. In december 2023 heeft de gemeenteraad het participatiebeleid voor de gemeente Meppel vastgesteld.
In de Regio Zwolle werken we aan de nieuwe meerjarige agenda ‘Regio Zwolle stapt door’. Met het havenbedrijf Port of Zwolle is in kaart gebracht hoe meer ruimte gevonden kan worden op bestaande bedrijventerreinen, zodat die efficiënter gebruikt kunnen worden.
Op het terrein van vluchtelingen en asiel neemt Meppel haar verantwoordelijkheid: de opvang van Oekraïners in het voorzalige ziekenhuis is in 2023 voortgezet, evenals de asielboot en de huisvesting van statushouders.
Verschillende bijeenkomsten zijn gehouden, waarin informatie is verstrekt, maar ook is samengewerkt met inwoners van onze gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor de warmteplannen. Het warmteplan Berggierslanden is in uitvoering gegaan, het warmteplan Koedijkslanden/Reestlanden/Slingenberg is opgesteld en een start is gemaakt met het warmteplan Oosterboer. De belangstelling vanuit de wijken is overweldigend. Belemmering is de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Daar proberen we wat aan te doen door de mogelijkheden te onderzoeken van lokale netwerken en collectieve oplossingen op bedrijventerreinen; dit is gebeurd op Noord II en Oevers A en B.
Ook op het gebied van besparing op afval is vooruitgang geboekt.
Andere punten waar veel is samengewerkt en gecommuniceerd zijn:
- Wijk- en dorpsgericht werken.
- Actieplan Fiets! Door aansprekende digitale communicatie vulden maar liefst 1900 inwoners de bijhorende online enquête in.
- Sport en voorzieningen. Door sportclubs is een sportvisie opgesteld. Daarnaast is een begin gemaakt met een uitvoeringsplan en een visie op maatschappelijke voorzieningen.
- Rond ondermijning en veiligheid zijn verschillende bewustwordingssessies gehouden om mensen te doordringen van de risico's en gevaren die zich voordoen.
- Omgevingswet en Omgevingsvisie. Er is veel gesproken met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners over de toekomst van Meppel, dit is de opmaat naar onze Omgevingsvisie waarin de plannen en ambities voor de toekomst van Meppel worden vastgelegd.
Meppel creëert randvoorwaarden
Om goede resultaten te kunnen bereiken, moet vaak het nodige voorwerk worden gedaan. Plannen maken, de bedrijfsvoering goed organiseren, en dergelijke. Ook dat is gebeurd in 2023. We noemen de volgende plannen die zijn vastgesteld (in de raad):
- Jeugdnota gemeente Meppel 2023-2028
- Beleidsplan Armoede & Schulden 2024-2027
- Uitvoeringsplan Handhaving & Toezicht Sociaal domein
- Integraal VeiligheidsPlan (IVP).
- Cultuurvisie vastgesteld
- Programma van Eisen (PvE) school Nieuwveense Landen
- Financieel actieplan
- Natuurwaardenkaart biodiversiteit
Ook is gewerkt aan plannen voor de aanpassing van het stadhuis en gemeentewerf en voor verbetering van de planning & control-cyclus. In het sociaal domein zijn processen verbeterd, zowel intern als extern (verbetering van de toegang). Op het gebied van bedrijfsvoering heeft het verbeterplan automatisering tot een verdere professionalisering geleid. Dit uit zich in een procesarchitectuur, waarmee sturing en beheer verbeterd wordt.
Ook zijn verbeteringen doorgevoerd op het gebied van rechtmatigheid en is verder gewerkt aan organisatieontwikkeling. Met het opgestelde strategisch personeelsbeleid streven we naar aantrekkelijk werkgeverschap dat bijdraagt aan een toekomstbestendige organisatie. De verbeteringen in de organisatie passen in de Koers die voor de organisatie leidend is. In dat kader zijn de afgelopen jaren verschillende werkprocessen gedigitaliseerd en zetten we de leefwereld van inwoners centraal bij wijk- en dorpsgericht werken. Omdat tal van ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, in Meppel en in de wereld om ons heen, is het tijd om Koers te evalueren. In 2023 heeft de aanbesteding van de evaluatie Koers plaatsgevonden. De gunning en de uitvoering van de evaluatie vindt plaats in 2024.