Accommodatiebeleid
Vastgoedobjecten die geen toegevoegde waarde meer hebben of geen bijdrage leveren aan gemeentelijk beleid komen in aanmerking om af te stoten.
In 2023 is een voormalig clubgebouw aan de Jan Sluytersstraat verkocht.
Het voormalig onderwijsgebouw AOC Terra aan de Ceintuurbaan is gesloopt. Dit terrein zal uiteindelijk integraal onderdeel worden van de ontwikkelingen Noordpoort.
Het wijksteunpunt Hesselingen dat voorheen van Reestmond was, is overgedragen aan de gemeente.
In De Plataan heeft voor de basisschool een uitbreiding plaatsgevonden op de eerste verdieping. Door het faillissement van Scala is de bezetting van CCM De Plataan als multifunctionele accommodatie gewijzigd. In een tijdelijke constructie heeft er alsnog buitenschoolse cultuureducatie plaatsgevonden in de Plataan.
Gebouwen voor gemeentelijke dienst
De gemeente voert voor een aantal gebouwen die nodig zijn voor de gemeentelijke dienst het onderhoud uit. De belangrijkste daarvan zijn het stadhuis en de gemeentewerf. Daarnaast zijn er allerlei kleine gebouwen op de begraafplaatsen, bij de haven, de brugwachtershuisjes en de gebouwen voor rioolgemalen die onderhouden moeten worden. Voor alle gemeentelijke gebouwen zijn actuele meerjarige onderhouds- en investeringsplannen aanwezig. De bijbehorende budgetten zijn meerjarig in de begroting opgenomen.
In het stadhuis is als gevolg van een brand schade ontstaan aan bekabeling voor toegangscontrole, deursloten en netwerkkabels. Alle schade is hersteld en alle werkplekken zijn operationeel.
Sportaccommodaties
De gemeente heeft diverse sportaccommodaties: Ezinge, Koedijkslanden, Het Erf en De Aanloop in Meppel en sporthal De Eendracht in Nijeveen. Er zijn ook twee gymnastieklokalen: Oosterboer en Prinses Marijkestraat. Voor de sportaccommodaties en de gymnastieklokalen zijn actuele meerjarige onderhouds- en investeringsplannen aanwezig. Daarnaast doet de gemeente nog het beheer en onderhoud van de kleedaccommodaties op de sportparken (Ezinge, Koedijkslanden en Tussenboerlanden). Op sportpark Koedijkslanden voeren de sportverenigingen het beheer en onderhoud uit. Ter compensatie ontvangen de verenigingen een subsidiebijdrage.
Vanuit de aanpak sportaccommodatiebeleid zijn nieuwe plannen voor het beheer van sportaccommodaties in de maak.
In 2023 heeft groot onderhoud plaatsgevonden in sporthal Het Erf. Er is een warmtepomp geplaatst, vloerverwarming aangelegd, LED-verlichting en een nieuwe sportvloer. Sporthal Het Erf wordt daardoor gasloos verwarmd. In sporthal De Aanloop is de sportvloer voorzien van een nieuwe toplaag.
Cultuur en welzijnsaccommodaties
De belangrijkste cultuur- en welzijnsaccommodaties die de gemeente in beheer heeft zijn: schouwburg Ogterop, de Secretarie, de Schalle, de Meppeler toren, de kerktoren in Kolderveen, het Metahir huisje en molen De Sterrenberg in Nijeveen. Aan de verdere uitwerking van de vernieuwbouw Ogterop wordt gewerkt. Daarnaast zijn enkele buurt- en wijkcentra in eigendom van de gemeente. De gemeente verhuurt deze gebouwen aan de gebruikers.
Multifunctionele accommodaties
Het Palet is een multifunctionele accommodatie waarin zowel openbaar als bijzonder (christelijk) basisonderwijs zijn gehuisvest. Ook maken maatschappelijke partners zoals Stichting WelzijnMensenWerk en het Centrum Jeugd en Gezin gebruik van deze locatie, evenals private instanties Prima Life Junior, Partou Kinderopvang en Icare.
De Plataan is een multifunctionele accommodatie. In deze accommodatie zijn culturele activiteiten (Speel-o-theek, bibliotheek, Kameleon, Bazuin), welzijnsactiviteiten (Stichting WelzijnMensenWerk), onderwijs (K.B.S. De Plataan en Drenthe College, volwasseneneducatie) en kinderopvang gehuisvest. In 2023 heeft de buitenschoolse cultuureducatie via een tijdelijke constructie deels onderdak gevonden in CCM De Plataan. Door het faillissement van Scala vindt er momenteel een heroriëntatie plaats op het verdere gebruik van CCM De Plataan.
Strategisch gebouwenbezit
De gemeente is in het bezit van een aantal panden die vanuit strategische overwegingen zijn aangekocht. Het gaat daarbij onder andere om enkele objecten die zijn gelegen in ontwikkelingsgebieden zoals Nieuwveense Landen en het transformatiegebied Noordpoort. Een aantal van die zogenaamde strategische panden is verhuurd of zijn in beheer uitgegeven om leegstand te voorkomen. Panden die gesloopt gaan worden, zijn afgesloten van het gas.
Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
Daar waar mogelijk wordt bij vervangingsmomenten of natuurlijke momenten gezocht naar vervangende oplossingen voor verdere verduurzaming en om van het gas af te komen. Afgelopen jaar is sporthal Het Erf verder verduurzaamd en wordt nu gasloos verwarmd. Het Havenkantoor is volledig gasloos evenals de schafruimte van het poortgebouw van de begraafplaats.
In 2023 is de levering van energie opnieuw aanbesteed, per 1 januari 2024 is er een nieuwe energieleverancier. De gemeentelijke gebouwen krijgen blijvend 100% groene stroom geleverd afkomstig van wind en zon.
In 2023 zijn voor de gemeentelijke panden nieuwe energielabels bepaald. Daarnaast is voor een aantal panden een maatwerkadvies opgesteld waarin verdere verduurzamingsmaatregelen worden voorgesteld. Deze maatregelen worden waar mogelijk geïntegreerd in het meerjarenonderhoud. Vervangingsonderhoud wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.
De productie van conventionele verlichting (TL en PL lampen) is in 2023 gestopt vanwege een verbod van de Europese Unie. Dit betekent dat er versneld LED-verlichting wordt toegepast bij gemeentelijke gebouwen.
Netcongestie is een probleem voor een versnelde verduurzaming. Vervangende oplossingen leiden veelal tot een verhoogde elektriciteitsvraag. Het elektriciteitsnet is nog niet toegerust op de toenemende vraag. Afhankelijk van de situatie wordt ook naar alternatieven (zoals eigen energieopslag) gekeken.