De lokale, landelijke of regionale projecten waar wij succesvol aan meedoen blijven ook in 2023 op onze agenda staan

Denk aan; het lokale Geldloket, Geldfit, vrouwensupport of vroegsignalering.
Kwaliteit (toelichting)
Geldfit
De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) is één weg naar passende schuldhulp voor alle mensen in Nederland, waarbij Geldfit één van de pijlers is. Op de algemene website van Geldfit kan via een online test (bellen of chatten voor een persoonlijk advies is ook mogelijk) inzichtelijk worden gemaakt hoe de financiële situatie van een inwoner is en welke stappen hij/zij kan zetten om weer grip te krijgen op zijn/haar geld. Omdat we aangesloten zijn op de NSR en daarmee op Geldfit, worden tevens de lokale organisaties getoond die eventueel passende hulp kunnen bieden. Het afgelopen jaar is hiervan veelvuldig gebruik gemaakt: Geldfit is 538 keer bezocht als stap naar financiële fitheid en via de website zijn er 520 meetbare stappen gezet. Een meetbare stap is bijvoorbeeld gemeentelijke schuldhulp, doorverwijzing naar een vrijwilliger in de buurt en inzicht via online tools. Om Geldfit zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen van mensen, wordt er twee keer per jaar (in het voorjaar en in het najaar) een campagne gelanceerd. Cijfers wijzen uit dat deze campagnes een positief effect hebben op het aantal bezoekers op de website.
Geldloket
Het Geldloket is een initiatief van de gemeente Meppel, in samenwerking met Welzijn MensenWerk en de bibliotheek in Meppel. Eind mei 2023 heeft de evaluatie plaatsgevonden over het Geldloket. Omdat het een pilot betrof, was het de vraag of het Geldloket wel of niet voorgezet zou worden. Uit de evaluatie kwam naar voren dat inwoners het Geldloket goed weten te vinden. Zij geven aan dat zij zich gezien en gehoord voelen door de medewerkers en worden door hen op het juiste spoor gezet. Daarom is besloten om de pilot om te zetten naar een vaste dienstverlening. Het proces van de gewenste doorontwikkeling is inmiddels in volle gang.
Vrouwensupportgroep
De vrouwensupportgroep bestaat uit een groep van ongeveer 12 deelneemsters die al voor langere tijd van weinig inkomen/bijstand/WW-uitkering moeten zien rond te komen. Zij worden door een coach/trainer en een ervaringsdeskundige armoede & sociale uitsluiting begeleid naar meer economische veerkracht. Tijdens de sessies wordt onder andere gebruik gemaakt van de methodiek Krachtwerk. Resultaten zijn er op diverse vlakken geboekt. Zo zijn er deelneemsters die aangeven nieuwe vaardigheden te hebben opgedaan en sterker in hun schoenen te staan. Daarnaast zijn er deelneemsters die gestart zijn met een opleiding of een baan hebben gevonden, dan wel werkervaring aan het opdoen zijn.