Het bestrijden van armoede en het versterken van zelfredzaamheid.

We gaan door op de ingeslagen weg; het bestrijden van armoede en het versterken van zelfredzaamheid. Voor mensen die in armoede leven is gezondheid en veerkracht niet vanzelfsprekend. We hebben oog voor de effecten die structurele geldzorgen met zich mee brengen en we helpen inwoners om stap voor stap eigen doelen te stellen en te behalen.
Rondom energiearmoede werken we integraal samen met duurzaamheid om de daarvoor bestemde middelen in te zetten bijvoorbeeld door het gebruik van energiecoaches, het uitdelen van energieboxen en de energietoeslag.
Kwaliteit (toelichting)
De raad heeft in 2023 het beleidsstuk Armoede en schulden 2024-2027 vastgesteld.
Via het Geldloket zijn veel inwoners geholpen met vragen over financiële zaken. Zowel ter plekke, als door een verwijzing voor extra ondersteuning. Door de energietoeslag heeft het Geldloket een nog grote bekendheid gekregen.
In 2023 hebben we nog een bedrag van € 500,- energietoeslag per huishouden uitbetaald over het jaar 2022. In totaal zijn 1810 huishoudens bereikt. De wetswijziging die noodzakelijk is voor de energietoeslag 2023 is op 7 oktober 2023 van kracht geworden. Daarom wordt er in 2024 nog de energietoeslag 2023 van € 800,- per huishouden uitgevoerd. De huishoudens die informatie ontvangen over de energietoeslag, ontvangen ook een flyer van de afdeling Duurzaamheid met informatie rondom energiemaatregelen. In 2023 zijn er 250 energieboxen uitgedeeld en zijn er bij ruim 250 huishoudens energiecoaches thuis geweest om energieadviezen te geven.