Primair maken we gebruik van de vrije toegankelijke lokale expertise.

Aan het bestaande preventieve aanbod wordt in 2023 na een proeftuin van 2 jaar ‘Buurtgezinnen’ als geborgde preventieve interventie toegevoegd. Buurtgezinnen koppelt (steun)gezinnen aan (vraag)gezinnen die het zwaar hebben en wel wat steun kunnen gebruiken bij de opvoeding van de kinderen.

Bij complexere jeugdcasussen wordt ondersteuning gevraagd van gespecialiseerde zorgaanbieders. Vanuit Meppel nemen we in de vorm van projectleiderschap deel aan de Drenthe brede projecten Hoog Specialistisch Wonen (HSW) en Reizend Specialistisch Team (RST). Deze projecten voeren we uit samen met de 5 grote zorgaanbieders: Accare, Ambiq, Cosis, Elker en Yorneo. Het RST kan worden ingezet binnen bestaande woonvormen (waaronder bijvoorbeeld pleegzorg en gezinshuis) waarmee wordt voorkomen dat de jongere naar een ander woonvorm moet omdat de huidige woonvorm niet de juiste expertise in huis heeft. Daar waar er toch nog meer expertise nodig is dan er met het RST kan worden geboden is er doorverwijzing naar een HSW mogelijk. Deze HSW’s bestaan uit locaties waar maximaal 4 jongeren tegelijk verblijven en waar het ook vanuit de insteek is dat er zo thuis mogelijk gewoond wordt. De jongeren gaan ook vanuit een HSW (gewoon) naar school.

Kwaliteit (toelichting)

In overleg met de direct betrokken jeugdhulpaanbieders en op voorstel van de gemeentelijke projectgroep HSW, is besloten om het project Hoog Specialistisch Wonen op pauze te zetten. Redenen daarvoor zijn dat sinds de start van het project in 2019 de dagelijkse praktijk en de financiële context zijn veranderd.

De werkzaamheden en interventies voor onze doelstellingen rondom opvoed- en opgroeiondersteuning zijn ook in 2023 uitgevoerd door Icare, GGD, WMW en MEE. Daarnaast is Buurtgezinnen een mooi voorbeeld van een preventieve inzet die we in 2023 hebben omarmd als een vaste interventie.