De schaarste in grondstoffen, energie, arbeidskrachten en ruimte vormt een beperking voor de economische ontwikkeling maar biedt tegelijk ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Door intensiever samen te werken met ondernemers, onderwijs en andere overheden, helpen wij om deze kansen voor Meppel te benutten.

De gemeente heeft zelfstandig maar beperkte invloed op de lokale economische ontwikkeling. Daarom werken wij graag samen met een groot aantal partners. NICE en de Regiocampus zijn voor ons belangrijke schakels in de verbinding met ondernemers en onderwijs. Daarnaast werken wij in het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Werkgeversplatform Staphorst Meppel en de Regio Zwolle (Upgrade Jezelf) samen aan de arbeidsmarktvraagstukken, zoals de sterk oplopende personeelstekorten.

 

Kwaliteit (toelichting)

De arbeidsmarkt blijft zeer krap. Dit vraagt om nog betere afstemming tussen werkgevers, opleiders en overheden. Enkele mooie ontwikkelingen om te benoemen zijn, het toetreden van NHL Stenden, Dingstede en Promes tot de Regiocampus, de start van het Fieldlab Circulair Ondernemen in de Meppeler haven, de start van de Regionale Praktijkacademie vanuit Steenwijkerland en het organiseren van een voorlichting over de Human Capital Agenda door een ondernemer voor andere ondernemers. 

De samenwerking binnen het Werkgevers Servicepunt loopt goed. Er zijn via deze route 166 vacatures vervuld, ruim meer dan de doelstelling van 100. Het gaat ook goed met het naar werk begeleiden van de Oekraïense vluchtelingen in Meppel.