We gaan het wijk- en dorpsgericht werken met volle energie verdere invulling geven

Dit doen wij samen met inwoners en ketenpartners zoals welzijn, woningcorporatie en politie in de wijken. Hierbij staat leefbaarheid centraal. Komend jaar gaan wij experimenteren binnen verschillende wijken en in gesprek met inwoners, organisaties en partners. Zo krijgen wij in beeld waar we de komende jaren energie op moeten inzetten en waar we de leefbaarheid van de wijken kunnen verhogen. Dit vertalen wij in wijkagenda's en dat nemen we mee bij de wijkaanpak Oosterboer. Deze agenda’s en wijkaanpak worden samen met de samenleving en partners opgepakt. Daarnaast zetten we in op het versterken van de wijkteams door de training ‘de nieuwe route'. Deze training is erop gericht om structureel in te zetten op het bespreekbaar maken van tegenstellingen en onbegrip. Daarnaast kunnen we door deze training beter de samenleving laten participeren binnen de ontwikkelingen in de wijk, waardoor we gedragen plannen creëren. Dit doen wij, in samenspel met het programma sociaal domein op koers, door de inzet van POK-middelen (Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen) om de kloof tussen overheid en inwoners te verkleinen.
Kwaliteit (toelichting)
Om ons doel te behalen om de leefbaarheid te vergroten willen we vanuit de wijkaanpak en wijk- en dorpsgericht werken (WDW) samen optrekken. Daar is in 2023 naartoe gewerkt, zodat we - na afronding van het 2-jarig experiment – in 2024 een heldere gezamenlijke werkwijze tot stand brengen. Het experiment van de wijkaanpak levert belangrijke lessen en ervaringen over de werkwijze van WDW. We hebben geleerd door te doen. Maar dat betekent ook dat er fouten gemaakt mogen worden. En dat we actief zijn in uitwisseling van ervaringen binnen de organisatie. Verder is de training 'de nieuwe route' door de wijkteamleden gevolgd. Hiervoor zijn middelen van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen (POK) gebruikt.
Wat is het resultaat? Het integreren van wijkaanpak in wijk- en dorpsgericht werken.
De gezamenlijke paraplu voor de werkwijze is:
1. Opgaven oppakken met actualiteit/urgentie
2. Grotere opgaven in samenhang oppakken
3. Bewoners, gemeente, organisaties zetten samen zaken ‘op de agenda’
Zo werken we in de Oosterboer op deze manier onder andere aan:
- Parkeerproblematiek: in buurtgesprekken verkennen we samen met bewoners oplossingen en organiseren we de uitvoering
- Groene Hart: wij voeren het plan uit, met meedoen van bewoners (t/m voorjaar 2024)
- Herstelplan Zwarte Pad wordt opgesteld in overleg met wijkplatform en aanwonenden
- Wij ondersteunen diverse bewonersinitiatieven.
Wij zijn lerend in het zetten van zaken 'op de agenda'. Hoe komen inwoners, organisaties en gemeente bij elkaar? Wat is de gezamenlijke opgave? Hoe borgen we de aanpak en rollen in de eigen organisaties? Daarmee staan we aan de start van het definiëren van de gezamenlijke opgaven.