We hebben de regiovisie “Geweld Hoort Nergens Thuis” en het ‘Drents kwaliteitskader’ verwerkt in een lokaal plan van aanpak en geven hier uitvoering aan waarin onder andere vroegsignalering en de meldcode belangrijke thema’s zijn. Veilig Thuis Drenthe (VTD) is gepositioneerd als additionele taak bij de GGD. Samen met de Drentse gemeenten wordt gekeken of deze positionering moet worden gehandhaafd. VTD maakt in lijn van de regiovisie ‘de volgende stap’ een transformatie door. De transformatie is erop gericht dat hulp lokaal laagdrempelig wordt aangeboden, waarbij VTD een spilfunctie vervult door uitvoering van zijn wettelijke taak en expertise en kennis toevoegt aan het lokale veld. Daarom wordt samen met VTD en de ketenpartners onderzocht hoe het lokale veld optimaal ingezet kan worden.

Kwaliteit (toelichting)

Beschermd wonen
Vanuit beschermd wonen kan er afgeschaald worden naar Thuiswonen+ (TW+). Binnen de gemeente Meppel missen wij een product als begeleid (kamer)wonen. Het afschalen vanuit TW+ naar regulier is een grote stap. Dit telt ook voor jongeren die vanuit verblijf binnen de Jeugdwet 18 worden en richting zelfstandigheid moeten. Zij komen vaak net niet in aanmerking voor BW of TW+ en blijven soms hierdoor genoodzaakt onder duurdere zorg vallen. Dit onderwerp heeft onze aandacht in 2024 en verder, omdat er geen doorstroom mogelijk is naar reguliere kamerbewoning of anderszins.


Vrouwenopvang
Samen met de andere Drentse gemeenten heeft Meppel ingestemd met het verbouwen van de huidige vrouwenopvang in gemeente Emmen. We hebben de garantie afgegeven dat wij de vrouwenopvang voor de komende tien jaar ook in dat gebouw huisvesten. Het nieuwe gebouw wordt niet alleen gemoderniseerd, maar heeft ook geschikte ruimtes voor kinderen. 

Regiovisie ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ en Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming
Meppel heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan de kerngroep toekomstscenario als ondersteuning bij de ontwikkelingen van de vrouwenopvang, Veilig Thuis Drenthe, Centrum seksueel geweld en de pilot stalking. Het afgelopen jaar hebben wij met interne en externe collega’s voorgesorteerd op de verbinding tussen het programma toekomstscenario en de hervormingsagenda jeugd. Daarin hebben wij o.a. gekeken naar het huidige lokale veld. Dit krijgt een vervolg in 2024. De belangrijkste hoofdtaken waren:

  • Het netwerk rondom de aanpak huiselijk geweld (HG) en kindermishandeling (KM). 
    Het toevoegen van expertise aan lokale infrastructuren stond centraal. Dit is gedaan middels zes pilots waarin Veilig Thuis Drenthe bij zeven gemeenten lokaal expertise heeft ingebracht. Meppel heeft deelgenomen aan een korte pilot samen met Welzijn Mensenwerk en Veilig Thuis Drenthe. De grootste winst is verbetering van de samenwerking tussen Veilig Thuis Drenthe en lokale organisaties m.b.t. zorg- en veiligheidscasuïstiek. Hierdoor is er sprake van ontschotting, beter op- en afschalen, duidelijkere regievoering en in het algemeen betere hulp aan inwoners;
  • De transformatie van Veilig Thuis Drenthe naar een expertisecentrum huiselijk geweld en kindermishandeling 
    In 2021 hebben de Drentse gemeenten VTD de opdracht gegeven zich te transformeren naar een expertisecentrum met expertise op specifieke doelgroep zoals o.a. ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld en stalking. Dit is een transitie van de lange adem. In 2023 heeft VTD zich verder ontwikkeld binnen deze transitieopdracht. Het college heeft het werkplan van Veilig Thuis Drenthe vastgesteld wat mogelijk maakt dat de geleerde uitkomsten uit de pilots verder uitgerold kunnen worden naar een nieuwe werkwijze van VTD en de lokale toegangen.