Accommodatiebeleid
Na het vaststellen van het huidige accommodatiebeleid is het afstoten van vastgoed actief opgepakt. Er zijn sindsdien veel gebouwen afgestoten, gesloopt en herontwikkeld. Er staan ook nog gebouwen te koop. In 2022 is de voormalige Havelterbergschool verkocht en gepasseerd. Naast het afstoten is de gemeente in 2022 twee gebouwtjes rijker geworden, namelijk de voormalige wijklocatie van Reestmond (groen) in de Koedijkslanden (Hesselingen) en het voormalige clubgebouw van FC MEO (einde erfpacht) zijn nu in eigen beheer en onderhoud gemeente. Met de huurder van de voormalige Oosterboerschool zijn nieuwe afspraken gemaakt over verlenging van de huurperiode. In 2022 is de naam De Spil voor dit gebouw onthuld.
Als voorbeeld van het zo slim mogelijk combineren van verschillende maatschappelijke belangen en instellingen voor het hoogste maatschappelijke rendement kunnen het Palet en de Plataan genoemd worden. Beide multifunctionele accommodaties hebben een hoge bezettingsgraad. Voorts is er regelmatig contact met diverse instellingen over huisvesting waarbij verbinden het uitgangspunt is. Bij beide panden vinden af en toe mutaties plaats. In het Palet is op dit moment 1 ruimte beschikbaar voor verhuur. In de Plataan vinden de voorbereidingen plaats voor uitbreiding van de aanwezige basisschool, af te ronden voor het nieuwe schooljaar. Drenthe College en Scala leveren hier ruimte in.
Gebouwen voor gemeentelijke dienst
De gemeente voert voor een aantal gebouwen die nodig zijn voor de gemeentelijke dienst het onderhoud uit. De belangrijkste daarvan zijn het stadhuis en de gemeentewerf. Daarnaast zijn er allerlei kleine gebouwen op de begraafplaatsen, bij de haven, de brugwachtershuisjes en de gebouwen voor rioolgemalen die onderhouden moeten worden. Voor alle gemeentelijke gebouwen zijn actuele meerjarige onderhouds- en investeringsplannen aanwezig. De bijbehorende budgetten zijn meerjarig in de begroting opgenomen.
Sportaccommodaties
De gemeente heeft diverse sportaccommodaties: Ezinge, Koedijkslanden, Het Erf en De Aanloop in Meppel en sporthal De Eendracht in Nijeveen. Er zijn ook twee gymnastieklokalen: Oosterboer en Prinses Marijkestraat. Voor de sportaccommodaties en de gymnastieklokalen zijn actuele meerjarige onderhouds- en investeringsplannen aanwezig. Daarnaast doet de gemeente nog het beheer en onderhoud van de kleedaccommodaties op de sportparken (Ezinge, Koedijkslanden en Tussenboerlanden). Op sportpark Koedijkslanden voeren de sportverenigingen het beheer en onderhoud uit. Ter compensatie ontvangen de verenigingen een subsidiebijdrage.
Nieuwe plannen voor beheer van onze sportaccommodaties zijn in de maak met daarin 4 onderzoeksgebieden.
Cultuur en welzijnsaccommodaties
De belangrijkste cultuur- en welzijnsaccommodaties die de gemeente in beheer heeft zijn: schouwburg Ogterop, de Secretarie, het Metahir huisje, de Schalle, de Meppeler toren, de kerktoren in Kolderveen en molen De Sterrenberg in Nijeveen. De kop van de Molen De Sterrenberg is afgelopen jaar met succes gerenoveerd. Aan vernieuwbouwplannen Ogterop wordt gewerkt. Daarnaast zijn enkele buurt- en wijkcentra in eigendom van de gemeente. De gemeente verhuurt deze gebouwen aan de gebruikers.
Multifunctionele accommodaties
Het Palet is een multifunctionele accommodatie waarin zowel openbaar als bijzonder basisonderwijs zijn gehuisvest. Tevens maken gesubsidieerde partners zoals Stichting WelzijnMensenWerk en het Centrum Jeugd en Gezin gebruik van deze locatie, evenals private instanties Prima Life Junior, Partou Kinderopvang en Icare.
De Plataan is een multifunctionele accommodatie. In deze accommodatie zijn culturele activiteiten (Scala, speel-o-theek, bibliotheek, Kameleon, Bazuin), welzijnsactiviteiten (Stichting WelzijnMensenWerk), onderwijs (K.B.S. De Plataan en Drenthe College, volwasseneneducatie) en kinderopvang gehuisvest.
Strategisch gebouwenbezit
De gemeente is in het bezit van een aantal panden, die vanuit strategische overwegingen zijn aangeschaft. Het gaat daarbij onder andere ook om enkele objecten die zijn gelegen in ontwikkelingsgebieden, zoals Nieuwveense Landen en het Transformatiegebied. Een aantal van die zogenaamde strategische panden zijn verhuurd dan wel in beheer uitgegeven om zodoende leegstand te voorkomen.
Duurzaamheid gemeentelijk vastgoed
Van het aardgas af. Daar waar mogelijk wordt bij vervangingsmomenten, of natuurlijke momenten, gezocht naar vervangende oplossingen om van het gas af te komen, te verduurzamen. Het Havenkantoor is nu van het gas af. Voorts wordt Sporthal Koedijkslanden nu gasloos verwarmt.
De gebouwen krijgen 100% groene stroom geleverd afkomstig van wind en zon. Daar waar verplicht zijn de gebouwen voorzien van een energielabel met een maatwerkadvies. De maatregelen in dit maatwerkadvies, die zich binnen 5 jaar terugverdienen, zijn grotendeels meegenomen in de uitvoering van het onderhoud de laatste jaren, evenals het zogenaamde laaghangend fruit uit de maatwerkadviezen.
Te noemen maatregelen zijn:
- energiemonitoring;
- laden elektrische voortuigen door zonnepanelen bij het stadhuis en gemeentewerf;
- vloer-, muur- en dakisolatie;
- het laatste enkel glas vervangen door HR++ beglazing;
- plaatsen voorzetglas bij monumenten;
- zonnecollectoren voor bereiding warmwater;
- installatie zonnepanelen (de gemeente heeft in 4 jaar meer dan 650 zonnepanelen geplaatst);
- aanwezigheidsdetectie voor verlichting, verwarming en ventilatie;
- toepassen van energiezuinige (LED) verlichting; lichtregelsystemen toegepast (dimmen, schemerschakeling);
- WKO installaties;
- vraag gestuurde ventilatie (CO2 gestuurd);
- WTW bij ventilatie en luchtverwarming;
- inregelen alle installaties;
- isoleren CV-en warmwaterleidingen;
- toepassen slimme thermostatische radiatorkranen;
- toepassen gebouwbeheerssystemen, beheer op afstand.
De verplichte energieregistratie van grote energieverbruikers (gebouwen) is sinds vorig jaar opgepakt.