Dit aangescherpte beleid biedt meer mogelijkheden om een diepgaand en gedegen onderzoek te doen bij (vergunning-)aanvragen, een gunning, aanbestedingen, vastgoed/grondtransacties, subsidies of (overheids)opdrachten. Dit om te voorkomen dat de gemeente Meppel ongewild criminele activiteiten faciliteert

Kwaliteit (toelichting)

Wet Bibob wordt ingezet om te voorkomen dat gemeentelijke voorzieningen, waaronder vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties, worden gebruikt om strafbare feiten te plegen of crimineel verdiend geld in te zetten.  In 2022 is gewerkt met de geactualiseerde beleidsregel Wet Bibob gemeente Meppel 2021. Dit aangescherpte beleid biedt meer mogelijkheden om een diepgaand en gedegen onderzoek te doen bij (vergunning-)aanvragen, een gunning, aanbestedingen, vastgoed/grondtransacties, subsidies of (overheids)opdrachten. Dit om te voorkomen dat de gemeente Meppel ongewild criminele activiteiten faciliteert. Op horecavergunningen en naar aanleiding van concrete signalen zijn in 2022 verschillende bibob-trajecten ingezet (12 in totaal).

In Q4 van 2022 is gestart met de overdracht van de uitvoering van deze beleidsregel. De uitvoering en coördinatie gaan over van Openbare Orde en Veiligheid naar het Ondermijningsteam. Tevens is in Q4 van 2022, naar aanleiding van de 2e tranche van de Wet Bibob, gestart met de aanpassing van de Bibob beleidsregels uit 2021.