In het plan van aanpak Omgevingswet is weergegeven welke stappen we nemen bij de implementatie van de Omgevingswet.
De inspanningen zijn breed en betreffen onder meer het gereed maken van het digitale systeem, oefenen en testen van de werkprocessen rond vergunningverlening, aanpassen van diverse verordeningen, een leidraad voor het Omgevingsplan en het maken van een Omgevingsvisie. Overkoepelend spelen communicatie, participatie en een nieuwe manier van werken een rol, in aansluiting op de koers van de organisatie. Als gevolg van het uitstel moeten we ook in 2022 de hiervoor genoemde inspanningen leveren.
De raad wordt in 2022 geconsulteerd over de nieuwe kerninstrumenten, participatiebeleid en de veranderende rol en verantwoordelijkheden van de raad.
Kwaliteit (toelichting)
De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024. In 2022 is het implementeren en werken met het digitale systeem voor aanvragen, het Centric Leefomgeving (CLO), gerealiseerd. In 2022 is de top 10 van (tijdelijke) toepasbare regels voorbereid. Deze zijn bedoeld om het digitale systeem goed te kunnen raadplegen door initiatiefnemers. Daarnaast is onder meer een nieuwe legesverordening 2023 onder de Omgevingswet opgesteld, een leidraad wijzigen omgevingsplan opgeleverd en tijdelijk participatiebeleid onder de Omgevingswet opgesteld. Ten aanzien van de nieuwe manier van werken in aansluiting op de koers van de organisatie zijn kleine stappen gezet. De voorbereidingen zijn getroffen voor het consulteren van de raad over de nieuwe kerninstrumenten en veranderende rol en verantwoordelijkheden van de raad.