Het programma “langer thuis” helpt ons hierbij. De insteek is om de eigen wijk (meer) te betrekken in de ondersteuning van de mantelzorgers en om ze met elkaar in contact te brengen. We bouwen, samen met Welzijn Mens en Werk (WMW) één website waar mantelzorgers gemakkelijk informatie kunnen vinden. Daarnaast organiseren we ontmoetingen tussen professionals, vrijwilligersorganisaties en inwoners om vanuit de voorliggende voorzieningen kennis te delen. De MensA is hier een mooi voorbeeld van.

Kwaliteit (toelichting)

Er is een traject gestart om één website te ontwikkelen waar mantelzorgers terecht kunnen voor betrouwbare landelijke informatie, maar ook lokale informatie. Hierin wordt samengewerkt met het Contactpunt Mantelzorg Meppel (CPM), Onafhankelijke Clientondersteuning (OCO), Stichting Welzijn MensenWerk (WMW) en de gemeente. Dit traject wordt uitgevoerd door Mantelzorg NL, de landelijke expertise en belangenorganisatie van de mantelzorg.

Ook is er een traject gestart om met de lokale werkgroep (bestaande uit het CPM, OCO-netwerk, WMW en gemeente) een beeld te vormen van de toekomstige ondersteuning aan mantelzorgers in gemeente Meppel die toekomstbestendig is. In 2022 is in verschillende deelsessies een gezamenlijk beeld gevormd wat we verstaan onder mantelzorgondersteuning, hoe we dit willen organiseren en hoe we dat willen bereiken. Deze drie sessies hebben geleid tot het formuleren van een gezamenlijke onderzoeksvraag. Deze moet een beeld geven hoe de ondersteuning het beste vormgegeven kan worden waarbij we vooral oog hebben voor de behoeften van mantelzorgers uit gemeente Meppel. Ook in dit traject worden we ondersteund door Mantelzorg NL.

Voor beide trajecten worden de middelen ingezet die we hiervoor hebben ontvangen van VWS om de toegankelijkheid van informatie en de ondersteuning aan mantelzorgers te verbeteren. 

Door deze trajecten zijn we als gemeente ons meer bewust geworden van de positie van de mantelzorger en hebben meer oog voor de draaglast en draagkracht van de mantelzorger.